Evaluering: Øvelse Tyr 2009
Abstract
Øvelse Tyr gjennomføres hvert år i et politidistrikt. Høsten 2009 ble øvelsen gjennomført i Telemark politidistrikt. Politidirektoratet er ansvarlig for øvelsen som har til hensikt å øve kriseberedskapen i politidistriktet. Det deltok 32 samvirkepartnere, i alt ca. 400 personer.
Evalueringsrapporten er basert på innsamlete data fra dokumentanalyser, intervjuer, observasjoner og spørreundersøkelse. Politioverbetjent Ketil Jonassen, operativ seksjon, Etter- og videreutdanningsavdelingen, har hatt hovedansvaret for evalueringsarbeidet ved Politihøgskolen.
Utkast til rapport ble 12.01.10 sendt på høring til alle involverte parter. Kommentarer og innspill som kom frem i høringsuttalelsene er vurdert og i noen grad tatt hensyn til i rapporten.
Et gjennomgående trekk ved tilbakemeldingene fra alle aktører på alle nivå, er at øvelse Tyr 2009 har bidratt til læring både gjennom forberedelsene, i gjennomføringen og under evalueringsfasen. Imidlertid påpekte flere at større åpenhet omkring scenarioet kanskje kunne bidratt til et bedre læringsutbytte.
Det ble også gitt tilbakemeldinger om at øvelsen ble for kort i forhold til bruk av ressurser, og at det var uheldig at ikke alle fikk øvd på det som var planlagt.
Det må samtidig presiseres at øvelsen ble redusert til en dag og ett scenario på grunn av hendelser i distriktet. Dette var i forståelse med de involverte virksomheter og etter beslutning i styringsgruppen for øvelsen.
Det preget nok øvelsen at det skjedde mye på en gang, og ikke alle fikk verifisert og kvittert ut viktige meldinger. I noen tilfeller ble aktørene for opptatt av å løse hendelsen, noe som gikk på bekostning av informasjonsflyten og situasjonsrapporteringen. Det synes som om øvelsen ikke fikk ”satt” seg skikkelig før den var over.
Aktørene har allikevel fått oppleve hvilke utfordringer håndtering av hendelser av dette omfang kan medføre. Alle har gitt tilbakemeldinger på at hendelsen/scenarioet har vært realistisk og mulig å håndtere med de planer og rutiner som foreligger, men at det er behov for noen endringer og presiseringer.
En av de viktigste erfaringene fra evalueringsprosessen er å få en bredere og mer konsistent evaluering av og med alle aktører. Det er for fremtidige øvelser ønskelig med en sterkere og mer forpliktende involvering av evaluatorene fra starten av planprosessen.