Politiets forebyggende tilstedeværelse på internett
Abstract
Denne artikkelen undersøker det norske politiets tilstedeværelse på internett. Artikkelen ser nærmere på den åpne, uniformerte tilstedeværelsen i sosiale media og hvordan det kan forebygge kriminalitet. Dette gjøres ved å se arbeidet i lys av de tradisjonelle forebyggende strategiene. Artikkelen er et resultat av en litteraturstudie basert på artikler og annen litteratur om temaet, fortrinnsvis om nordiske og britiske forhold.
Fra 2015 og frem til i dag har det vært en stor utvikling av det norske politiets tilstedeværelse i sosiale medier. I dag er det nettpatruljer i alle politidistriktene som baserer arbeidet sitt på fagutviklingen fra Kripos. Formålet med politiets tilstedeværelse på internett er å forebygge kriminalitet og skape trygghet.
Politiets forebyggende arbeid på internett begrenses i dag av et regelverk som i stor grad er utformet med tanke på den fysiske verden. Det er behov for et nytt og oppdatert regelverk, som hjemler nødvendige tiltak tilpasset den digitale utviklingen.
Vi argumenterer for at de tradisjonelle forebyggende strategiene kan brukes i arbeidet med å forebygge kriminalitet gjennom tilstedeværelse på internett. Av de forebyggende strategiene har vi vist at det er den lokalorienterte tilnærmingen som ligger nærmest arbeidsmetodikken til dagens nettpatruljer. Dette handler i stor grad om fokuset på tilstedeværelse, tilgjengelighet, relasjonsbygging og samarbeid med innbyggerne. Selv om teknologien har åpnet opp for nye former for lokalsamfunn, utnyttes ikke dette godt nok i dag. Den tradisjonelle lokalorienterte tankegangen flyttes mer eller mindre rett inn i en digital verden, med for lite fokus på potensialet ved de digitale plattformene.
Det kunnskapsbaserte politiarbeidet må ligge til grunn for tilstedeværelsen på internett. Teknologien har gitt politiet nye muligheter, men også andre utfordringer enn i det tradisjonelle forebyggende politiarbeidet. Vi har blant annet sett at geografi, anonymitet og kommunikasjon er utfordringer som aktualiseres i den digitale konteksten.