Ledelse og digital modenhet i politiet: Mellomledere og medarbeidere som endringsagenter
Abstract
Denne masteravhandlingen undersøker mellomlederes erfaringer med å fremme og implementere teknologiske endringer i norsk politi, med særlig vekt på samspillet mellom mellomledere og medarbeidere. «Hvilke erfaringer har mellomledere i politiet med å jobbe for å fremme og implementere teknologisk endring?» er oppgavens problemstilling, som ble undersøkt gjennom en kvalitativ studie basert på semistrukturerte intervjuer av seksjons- og avsnittsledere i etterforskningsseksjoner.
Studien identifiserer både mellomledere og medarbeidere som endringsagenter. Resultatene viser at mellomlederne er avhengige av medarbeidernes teknologiske kompetanse og innsikt i organisatoriske behov. Samtidig spiller mellomlederne en avgjørende rolle i å identifisere og aktivere medarbeidere med potensiale som endringsagenter. Medarbeiderne får først status som endringsagenter gjennom mellomlederens bevisste involvering og inkludering. Transformasjonsledelse er sentral, da denne ledelsesformen motiverer og styrker medarbeiderne i deres rolle og fremmer smidigere endringsprosesser.
Funnene knyttes til teori om transformasjonsledelse og digital modenhet. Politiet er i dag plassert i generasjon 3 på modenhetsskalaen, men enkelte ledere har et potensial for høyere modenhetsnivåer. Studien viser også hvordan hierarkiet i politiet utfordres av teknologiske endringer, da beslutningsprosesser i økende grad trenger medarbeidere med spesialisert kompetanse. Mellomledernes evne til å fungere som transformasjonsledere er avgjørende for å aktivere og støtte medarbeidere som endringsagenter. Dette bidrar til økt digital modenhet og en mer fleksibel og dynamisk tilpasning til teknologiske krav.